Ekscentrični brusilnik - Pametna pomoč za vse vaše prenove

Mojstri "Naredi sam"  se poleg običajnih del, kot je delo na vrtu ali manjša popravila, sreča tudi z renoviranjem in obnovo. Ne glede na to, ali gre za prenovo starih vrat, barvanje lesenih okenskih okvirjev ali celovito prenovo prostora, imajo skoraj vsa omenjena dela eno skupno točko: temeljito brušenje. Izjemen pomočnik je ekscentrični brusilnik, v eni napravi združuje prednosti tračnega in rotacijskega brusilnika.

Prednosti ekscentričnega brusilnika

V primerjavi s  tračnim in kotnim brusilnikom, ima ekscentrični brusilnik številne prednosti. Pri nakupu brusnega papirja proizvajalec potrošnega materiala nima pomembne vloge, pa naj gre za vrhunski brusni papir ali ceneno različico: dimenzije in, kar je še pomembneje, razdalja lukenj za sesanje prahu so pri vseh modelih skoraj enake. Glede na vašo delo lahko izberete kateri koli model. Tudi v primerjavi s tračnim brusilnikom je obraba brusilne površine pri ekscentričnem brusilniku manjša, zato je manj verjetno, da bodo robovi brusnega papirja zaradi ekscentričnega premikanja ustvarili trd rob. Zato ni treba skrbno brusiti, da bi se izognili nepravilnosti v materialu. Po drugi strani pa je brušenje boljše, kot pri klasičnem rotacijskem brusilniku, kar bistveno skrajša delovni čas.

Brušenje vrat

Nova notranja vrata s podbojem niso cenovno ugodna, montaža le-teh pa je pogosto zelo zahtevna. Zaradi tega se je izkazalo, da je prenova notranjih vrat enostavnejša rešitev, kot celotna zamenjava. To je v bistvu precej enostavno, tudi za ljudi brez izkušenj. Po odstranitvi vrat s podboja je potrebno odstraniti staro barvo. Tu pride v poštev ekscentrični brusilnik. Groba dela se izvaja z grobim brusnim papirjem, ki odstrani površino vrat in podboja. Za to potrebujete približno 15 minut, odvisno od stanja vrat. V naslednjem koraku z vrat očistite brusni prah. Najlažje bo z vlažno bombažno krpo, namočeno v milnico in vodo. Ko so vrata čista, jih obdelajte še s finim brusnim papirjem. Pri delu z ekscentrično brusilko je priporočljivo delati s priključenim sesalnikom, kot je Einhell akumulatorski mokro/suhi sesalnik TE-VC 18/10, ali pa dela izvajajte na prostem. Za zaščito pred prahom priporočamo uporabo zaščitne maske. Po brušenjem s finim brusnim papirjem, površino ponovno očistite z vlažno krpo. Ko se površina posuši, jo dodatno obrišite s krpo namočeno v razredčilo. Na ta način odstranite ostanke maščobe, kot so prstni odtisi, ki lahko vplivajo na oprijem barve. Sedaj lahko vrata pobarvate. Pred nanosom naslednje plasti barve, le-to obrusite s finim brusnim papirjem. Na ta način skrijete vidne sledi čopiča ali valjčka in naslednji sloj barve nanašate na ravno površino. Ko z barvanjem končate, lahko vrata namestite nazaj v podboj in uživate v svojem delu.

Obnova lesenih oken z ekscentričnim brusilnikom

Leseni okenski okvirji so zelo lepi, vendar zahtevajo veliko vzdrževanja. Vsakih nekaj let jih je potrebno ponovno obdelati.

Navadno se vedno začne z brušenjem površin. Zaradi vremenskih razmer se lahko barva olušči, ponekod pa le-ta spremeni ton barve. Takšna okna so grda in na nekaterih delih so celo neposredno izpostavljena vremenskim razmeram. S pomočjo ekscentričnega brusilnika za velike površine in trikotnega brusilnika za majhne kote, je brušenje okenskega okvirja opravljeno hitro, okvirji pa so pripravljeni za novo barvo.
 

Uporaba ekscentričnega brusilnika v suhi gradnji

Z ekscentričnim brusilnikom je mogoče veliko več kot preprosto brušenje lesa in barve! Pri montaži mavčnih plošč in pripadajočimi deli, je uporaba tega brusilnika zelo pogosta. Po namestitvi mavčne plošče na steno ali strop, se vmesne fuge zapolni s sveže umešanim mavcem. Ta se zelo hitro in neenakomerno suši. Tukaj ekscentrični brusilnik pokaže svoje prednosti. Zaradi visokega in enakomernega odstranjevanja lahko izbokline mavca gladko zbrusimo v zelo kratkem času. Ob tem nastaja veliko prahu, zato je nujna uporaba sesalnika in zaščitne maske za dihala!

Kot vidite, je ekscentrični brusilnik majhen in vsestranski pomočnik pri obnovitvenih delih ali lesarski delavnici! Torej, priskrbite si orodje in dovolite, da vaš dom zasije na nov način!

picture by hauke leweling
AvtorHauke Leweling
Čas branja7 minut

Priporočila za najboljši izdelek za vaše DIY projekte