Namizna krožna žaga - Z veseljem vam pomagamo

Vsak mojster, ki ima to žago in se mu ni treba soočiti z netočnimi ali celo tveganimi kompromisnimi rešitvami za določena dela, je srečnež. Namizna krožna žaga zavzema osrednje mesto v večini hobi delavnic in je pogost eksponat strojev. Namizna krožna žaga je nepogrešljiva pri izdelavi čudovitega pohištva. Zakaj in za kakšen namen bi morali imeti namizno krožno žago, lahko izveste spodaj.

Zakaj potrebujete namizno krožno žago?

Takoj, ko je z vbodno ali ročno krožno žago dosežena največja širina reza, je konec! Zato obstaja namizna krožna žaga. Z njo natančni vzdolžni rezi niso otroška igra, a jih je veliko lažje in hitreje izvesti kot z vbodno ali ročno krožno žago.

Katere vrste namiznih žag obstajajo?

Obstaja tako imenovana gradbena krožna žaga. Je robustnega videza, poleti pa jo vidite na gradbiščih. Imajo močan motor in običajno so namenjene za velike premere žaginega lista.
Med profesionalci je znana namizna krožna žaga. Je nepogrešljiva v mizarstvu in jo navadno odlikuje velika natančnost. Tudi tukaj je moč motorja velika, žagini listi, ki jih je mogoče uporabiti, pa so zelo raznoliki.
Namizna krožna žaga je najpogostejše orodje mojstrov "Naredi sam". Navadno lahko nastavite višino in naklon žaginega lista.
Ustreznih različic omenjenih žag je nešteto, prav tako tudi ustrezni cenovni razred.

Kaj moramo upoštevati pri nakupu?

Kot pri vsakem orodju, se na začetku vedno pojavi vprašanje: "Za katera dela in kako pogosto želim uporabljati to orodje?"
Začetne cene žag, npr. za krajšanje talnih desk, je mogoče kupiti za manj kot 100 EUR. Če pa želite dodati še omarico, na katero jo boste postavili, je priporočljiva večja naložba, da se izognete težavam. Razlike v ceni se nato odražajo v kakovosti obdelave in zmogljivosti žage. Če je vodilo, ki poteka vzporedno z žaginim listom, preveč nestabilno, so rezi le redko tako natančni, kot je potrebno in hitro pride do težav! Prav tako so velike razlike v uporabljenih materialih za izgradnjo mize žage. Navadno je aluminijasta miza za žago bolj robustna kot miza iz pločevine, ki popusti pod obremenitvijo. Prav tako pomembna je konstrukcija celotne zadeve, da se ne zvije. Žaganje strešne letve ali laminatne plošče ne zahteva visoke zmogljivosti motorja žage. Razrez kuhinjske delovne plošče debeline 22 mm pa požene mali motor krožne žage do konca njenih zmogljivosti.
Vsi ti vidiki in komponente so vključeni v ceno in jih morate plačati, če želite načrtovano delo opraviti brez težav.

Če ste se odločili za nakup namizne krožne žage, bodite pozorni na naslednje točke, da boste lahko dolgo uživali v delu!

  • Kako natančni morajo biti moji rezi? 

Bodite pozorni na obliko vodila in nastavitve žaginega lista.

  • Kateri material želite rezati in kakšna je njegova debelina?

To po eni strani določa velikost žaginega lista in zmogljivost motorja.

  • Kako deluje odsesavanje prahu?
  • Kakšen je premer sesalne odprtine?
  • Ali je moj sesalnik ustrezen?
  • Iz katerega materiala je izdelana miza za žago in kako velika je? Ali iz litega železa, pločevine ali aluminija?

Težja kot je žaga, je tudi dražja in zato bolj natančna. Večja konstrukcija omogoča obdelavo večjih kosov in lažje je rokovanje z velikimi obdelovanci.

  • Kakšno delovno napetost potrebujem za delo z žago?

Žage z motorjem večjih moči potrebujejo višjo napetost. Žage za drva pogosto delujejo z visokonapetostnim priključkom. Navadna žaga za mojstre »Naredi sam« pa navadno delujejo na priključek 230 V.

Varnost namizne krožne žage!!

Poleg tega si morate zastaviti pomembna vprašanja o varnosti.

  • Kako varno je stojalo za žago?

Če se okvir, na katerega je nameščena žaga, trese, je natančno in varno delovanje skoraj nemogoče.

  • Kako so obdelani dodatni nastavki žage?

Če vodilo kljub blokiranju niha naprej in nazaj, rezi morda ne bodo natančni. Poleg tega obdelovanec, ki se zagozdi v enega od zob žage, ustvarja nevarno silo in ga ni mogoče držati z rokami. Tako imenovani povratni udarec, tj. odboj obdelovanca, bi bila najnevarnejša posledica.

  • Ali so dodatki, ki so del varnostne opreme žage, v celoti in dobro izdelani?

Pokrov žaginega lista, zarezni nož in potisna palica so standardni dodatki, ki so priloženi vsaki standardni namizni žagi. Treba jih je dobro in varno namestiti, ter običajno dajejo prvi vtis obdelave celotne namizne krožne žage.

  • Ali je miza žage dovolj velika in dobro izdelana?

Če so v mizi utori za dodatke, morajo potekati vzporedno z žaginim listom. Čim bolj natančno, tem bolje. Miza mora imeti ravno podlago in biti uravnana. Če so podaljški mize dodatno pritrjeni ob straneh ali za žaginim listom, se prepričajte, da ni stopničastih prehodov.

picture by Christian Lill
AvtorChristian Lill
Čas branja7 minut

Priporočila za najboljši izdelek za vaše DIY projekte