Primerjava akumulatorskega vijačnika in (udarnega) vrtalnika

Ime akumulatorski vijačnik se pogosto nanaša na različne naprave: Ali je to akumulatorski vijačnik, vrtalnik ali udarni vrtalnik? Kaj je kaj? Za kaj se jih uporablja? In katero orodje potrebujete vi?
Spodaj je pregled razlik med navedenimi orodji. Poleg tega odgovorimo na naslednja vprašanja: Kaj je navor? Kako deluje omejitev navora? Katera baterija je primerna za akumulatorske vijačnike in ostale akumulatorske vrtalnike?

Akumulatorski vijačnik, vrtalnik ali udarni vrtalnik? Kaj je kaj?

Akumulatorski vijačnik

Kot že samo ime pove, je "pravi" akumulatorski vijačnik namenjen izključno privijanju in odvijanju. Akumulatorski vijačniki navadno nimajo vpenjalne glave in imajo samo eno hitrost. To je povsem dovolj, ker se akumulatorski vijačnik običajno uporablja le pri preprostih opravilih, npr. pri montaži pohištva, kjer nadomešča klasični izvijač. Za te potrebe je akumulatorski vijačnik idealen: majhen, lahek, praktičen in lahko ga shranite v majhnem predalu.

Vrtalnik ali akumulatorski vrtalnik

Ko že samo ime pove, akumulatorski vrtalnik združuje vrtanje in vijačenje v eni napravi in je tako verjetno najbolj razširjeno orodje za mojstre »Naredi sam«. Še vedno pa se v vsakdanjem življenju uporablja izraz "akumulatorski vijačnik". Za razliko od akumulatorskega vijačnika ima akumulatorski vrtalnik vpenjalno glavo in dve hitrosti delovanja za preklop med vrtanjem in vijačenjem. V nadaljevanju bomo podrobneje razložili katero hitrost uporabiti.

Poleg akumulatorskega vijačnika, lahko tak akumulatorski vrtalnik v mnogih primerih nadomesti običajni vrtalnik (brez udarne funkcije!). Vrtalnik je električno orodje z napajalnim kablom, namenjen za vrtanje v različne materiale. Akumulatorski vrtalniki so zaradi baterij bolj prilagodljivi in enostavnejši za uporabo, vendar imajo pogosto manj moči. Na tem mestu je pomembno primerjati koliko vatov ima naprava. Za običajno domačo uporabo, na primer za vrtanje v les in kovino, povsem zadostuje akumulatorski vrtalnik. Za trše materiale, npr. za montažo luči na strop iz armiranega betona, je potrebno poseči po udarnem vrtalniku ali udarnem kladivu.

Akumulatorski udarni vrtalnik

Akumulatorski udarni vrtalnik je vsestransko orodje: poleg dveh funkcij vijačenja in vrtanja ima udarni vrtalnik pri vrtanju nastavljivo udarno funkcijo. Vrtalnik ima poleg vrtanja tudi funkcijo udarcev z vibriranjem. S pravimi svedri primeren za vrtanje v beton. Ko je udarna funkcija izklopljena, se lahko uporablja kot navadni vrtalnik. Ker se teža in rokovanje z udarnim vrtalnikom ne razlikuje veliko od enostavnega vrtalnika, se mnogi mojstri "Naredi sam" raje odločijo za udarni vrtalnik.

Funkcija udarcev akumulatorskega udarnega vrtalnika je poravnana po smeri osi. To pomeni, da je sila usmerjena naprej in z ustreznim svedrom prodre v trše materiale. Na primer, da bi privili matico, je potrebna udarna sila v radialni smeri (delovanje sile vzdolž polmera), kot jo ima akumulatorski udarni vijačnik.

Če želite vrtati v kamen in beton, ter morda tudi delati z dletom, potem uporabite udarni vrtalnik. V posebnem članku smo opisali razlike med udarnimi kladivi in udarnimi vrtalniki.

Kaj je navor? Kako deluje omejevalnik navora?

Navor

Navor je fizična mera, ki opisuje rotacijski učinek sile na telo. Več navora deluje na telo (v našem primeru na vijak), bolj je telo potisnjeno v vrtenje. Enota za navor je Nm (Newton meter). Akumulatorski vijačnik (v naslednjih pojasnilih sta vključena tako vrtalni kot udarni vrtalnik) z večjim navorom ima temu primerno večjo moč.

Omejevalnik navora

Včasih pa je potrebno moč omejiti: omejitev navora ali izklop je uporabna lastnost sodobnih akumulatorskih vijačnikov, ki omejuje moč naprav pri vijačenju v mehke materiale. Na primer, pri vijačenju v les se lahko hitro zgodi, da se kakšen vijak privije pregloboko. V najslabšem primeru lahko glava vijaka les razcepi. Z omejitvijo navora se drsna sklopka zaskoči in prepreči, da bi se na vijaku uporabila prevelika sila. Če želite v les priviti vijak, začnite z manj navora in ga nato povečujte, dokler ne dosežete želenega rezultata. Preprosto obrnite obroč na začetek in ga nato korak za korakom obračajte na višjo nastavitev, dokler ne dosežete želene moči. Za vrtanje to ni potrebno. Tu nastavimo na funkcijo vrtanja  (na vrtljivem obroču je prikazan sveder). Kljub temu je treba biti pri vrtanju previden in prilagoditi hitrost glede na material. Hitrost lahko nastavljate s stikalom. Poleg materiala ima odločilno vlogo tudi premer svedra. Praviloma je tako, da večji kot je premer svedra, nižja je hitrost.

Katera hitrost za katero uporabo?

Običajno imajo akumulatorski vijačniki dve hitrosti. Počasnejša (1) in hitrejša (2) prestava. Hitrejša prestava omogoča hitrejše privijanje, počasnejša prestava pa zagotavlja več moči. Daljši vijaki ali vijaki z večjim premerom so lahko izziv za 2. prestavo. V 1. prestavi se vijačnik vrti z nižjo hitrostjo in na ta način omogoča večji navor, tj. večjo sila na vijak. Za primerjavo: preden avto spelje z mesta, prestavite v prvo prestavo. Poleg tega imate pri nižji hitrosti večji nadzor nad materialom in se lahko izognete upogibanju vijakov ali poškodbi glave vijaka. 2. prestava se uporablja predvsem za vrtanje. Tu je manjši upor, tj. potrebna je manjša moč in lahko delate z večjo hitrostjo.

Udarni vrtalni vrtalniki imajo še tretjo funkcijo: udarno vrtanje se aktivira pri vrtanju v kamen ali beton.

Kako zamenjati vpenjalno glavo brez blokade osi

Najprej morate odstraniti baterijo. Nato se lahko sprosti vpenjalno glavo. Paziti je treba, da je vpenjalna glava pritrjena na vrtalnik z varnostnim vijakom. Obstajata dve različni vrsti vijakov, križni vijak in vijak z zarezo. Zato je pomembno, da najprej preizkusite različne velikosti izvijača, da se izognete obrabi vijaka. Če vijaka ni, lahko vpenjalno glavo odstranite tako, da jo preprosto obrnete v desno.

Po uspešni odstranitvi vijaka, vzemite šestrobni ključ za pomoč (vzemite največjega). Nato šestrobni ključ vstavite v vpenjalno glavo in vpenjalno glavo privijte v smeri urinega kazalca. Ko to storite, lahko vpenjalno glavo sprostite s kratkimi in močnimi potezami ključa. To je treba storiti v nasprotni smeri urinega kazalca. Sedaj lahko vpenjalno glavo enostavno odstranite v nasprotni smeri urnega kazalca in jo zamenjate z novo.

Na os jo postavite tako, da jo zavrtite v smeri urinega kazalca. Pri tem bodite pozorni, da vrtalnik sprejme vsako vpenjalno glavo. Včasih pa moč ne zadostuje za posamezne (debele) vijačnike. Zadnji korak je, da z šestrobnim ključem privijete vpenjalno glavo in trdno zavrtite vpenjalno glavo na os. Sedaj z izvijačem privijte originalni vijak za zaklepanje v nasprotni smeri urinega kazalca. Če želite vpenjalno glavo razstaviti v krajšem času ali z manj truda, si kupite akumulatorski udarni vrtalnik z zaporo osi, saj lahko vpenjalno glavo odstranite le z nekaj gibi.

Kaj pomeni motor s ščetkicami ali brez njih?

Naprave z običajnimi elektromotorji imajo vgrajene ogljikove ščetke, ki so podvržene normalni obrabi in jih je treba po določenem času zamenjati. Akumulatorska orodja z motorji brez ščetk imajo minimalne izgube zaradi trenja (ležaji), zato ne povzročajo težav zaradi pregretega motorja. Poleg tega ni potrebe po vzdrževanju ogljikovih ščetk, kar podaljša življenjsko dobo orodja. Poleg tega se poveča zmogljivost in način varčevanja z energijo (visok izkoristek), kar se vidi v daljšem času delovanja z enim polnjenjem baterije.

Za več informacij o delovanju motorjev brez ščetk in njihovih prednostih obiščite našo stran Brushless Energy.

Katero baterijo uporabiti?

Z baterijskimi sistemi, kot je Power X-Change,  vse baterije ustrezajo vsem napravam. Vendar pa obstajajo baterije z različno močjo in časom delovanja, ki imajo svoje prednosti in slabosti glede na uporabo. Izbira ustrezne baterije je podobna, kot je izbira naprave, glede na načrtovani projekt.

Za manjša opravila, kot tista za katere se uporablja akumulatorski vijačnik, zadostujejo "majhne" baterije med 1,5 in 2,6 Ah. Zaradi lahke konstrukcije so udobnejše za rokovanje, imajo zelo kratek čas delovanja in so običajno veliko cenejše. Te enovrstne (ozke) baterije so idealne tudi za večino del z vrtalnikom.

Kadar delo traja dlje časa ali pa je intenzivnejše, so primernejše "večje" baterije "Power X-Change", med 3,0 in 5,2 Ah. Te nimajo le daljši čas delovanja (Ah), ampak tudi večjo moč (vat). Zaradi večje mase pa lahko roka hitro postane utrujena, še posebej kadar orodje držite nad glavo.

Citat:

Za svojo najljubšo baterijo sem izbral model 3,0 Ah, ker je čas polnjenja obvladljiv, zmogljivost in vzdržljivost delovanja pa sta odlični.

Tudi pri drugih akumulatorskih orodjih je treba baterijo prilagoditi napravi. Za krožno žago sem se npr. odločil za baterijo 5,2 Ah baterijo, saj tukaj potrebujem veliko moči in teža ni pomembna. Za kotno brusilko in vbodno žago uporabljam bateriji 3,0 Ah in 5,2 Ah. 

Na prvi pogled: akumulatorski vijačnik, vrtalnik in udarni vrtalnik v primerjavi

  Akumulatorski vijačnik Vrtalnik Udarni vrtalnik
Prednosti mobilni, brez kabela dobra vodljivost zaradi lahke in kompaktne konstrukcije širok nabor funkcij
  zelo majhna teža širok razpon hitrosti udarno vrtanje v kamen/beton
  kompaktna konstrukcija, poceni vijačenje in vrtanje vrtanje v kovino in les brez udarcev
       
Slabosti omejena uporaba brez udarne funkcije malo večja teža
  brez funkcije vrtanja brez vrtanja v zid/beton  
  samo za manjše vijačenje    
picture by stefan ossenbrueggen
AvtorStefan Ossenbrüggen
Čas branja10 minut

Priporočila za najboljši izdelek za vaše DIY projekte