Nasveti za delo s koso z nitko

Zelenica, ki je omejena z okrasnim kamnom močno olajša košnjo. Kosilnica se lahko enostavno premika preko kamna in tako ne pušča dolge trave, ki je z nožnem ni mogoče doseči. Zato je naknadna obdelava zelenice z manjšo električno koso ali škarjami nepotrebna. Na žalost to ni mogoče na vseh zelenicah, saj pogostokrat nimamo popolne zelenice in jo je treba malo popraviti, da izboljšamo videz.

Za te primere se uporablja kosa za travo. Kose za travo so na voljo v različnih izvedbah in sicer bencinske, električne ali akumulatorske. Vsaka od teh naprav ima svoje prednosti in slabosti. Katera pa je kot nalašč za vaš vrt, je odvisno od vaših potreb.

Kako delujejo?

Kosa za travo je sestavljena iz motorja, na katerega je pritrjeno rezilo. Obstajata dve možnosti, na eni strani fiksno rezilo, ki deluje kot nož, na drugi strani pa glava z enojno rezalna nitko. Za domače vrtove priporočamo modele z rezalno nitko in tako na zelenici ne bo zlomljenih rezil, ki bi lahko povzročile poškodbe. Rezalna nitka je navita na tulec. Če se rezalna nitka skrajša, se nitka samodejno podaljša iz navoja na tulcu. Zato ni potrebna menjava rezila. Rezalna nitka je sestavljen iz okolju prijaznega materiala, ki se sčasoma popolnoma razgradi.

Kako zamenjati tulec z rezalno nitko

Električne kose z nitko

Glede glasnosti je kosa za travo z električnim motorjem zagotovo najboljša izbira in zelo enostavna za uporabo tudi v stanovanjskih naseljih. Velika pomanjkljivost pa je, da morate za uporabo naprave na vrtu namestiti električni kabel. To je lahko zelo drago in odvisno od velikosti vrta. Zaradi preproste tehnike, je ta model kose za travo tudi najcenejši. Če koso le redko uporabljate, je električni model najboljša izbira.

Bencinska kosa z nitko

Najmočnejša, a verjetno najglasnejša kosa z nitko je zagotovo model z bencinskim motorjem. Zaradi svoje glasnosti je bolj primerna za nenaseljena območja, kot za stanovanjska naselja. Ta kosa se najbolje obnese pri odstranjevanju velikih površin plevela in visoke trave. Pri tej kosi ni potrebno položiti napajalnega kabla in ni potrebno čakati, da se baterija napolni. Zaradi te prilagodljivosti je bencinska kosa z nitko zelo priljubljena med profesionalnimi vrtnarji. Pri uporabi je potrebno nositi zaščito za sluh!

Akumulatorska kosa z nitko

Ta model kose, z električnim motorjem in polnilno baterijo, združuje prednosti obeh zgornjih naprav. V stanovanjskem naselju glasnost ni težava, svoboda gibanja pa je precej blizu kosi z bencinskim motorjem. Sodobna baterija omogoča več kot eno uro košnje. Če imate primerno nadomestno baterijo, je ta kosa primerna tudi za velike površine, ki so daleč od električnega omrežja. Danes je trend tak, da se skoraj vsi kupci odločajo za nakup modela, ki ga poganja polnilna baterija.

Delo brez bolečega hrbta

Zaradi dolgega vodila, lahko koso z nitko udobno uporabljate stoje. V primerjavi s škarjami za travo, kosa ne obremenjuje vašega hrbta in kolen.

Vsestranska uporaba

Seveda s koso z nitko ne kosite samo trave. Zaradi zmogljivega motorja lahko kosite tudi visoki plevel in olesenela stebla do premera nekaj milimetrov. Npr. koprivo lahko zmeljete in pustite na zelenici kot gnojilo.

Sodobna tehnologija

Kadra kupujete akumulatorsko koso z nitko, obvezno kupite model s sodobno litij-ionsko baterijo. Baterije te generacije imajo veliko prednost, saj se zmogljivost ne zmanjša niti po več ciklih polnjenja. V primerjavi s starimi Ni-MH akumulatorskimi baterijami, so sodobne polnilne baterije neobčutljive na večkratno polnjenje in zagotavljajo zadostno moč tudi, kadar niso popolnoma napolnjene.

Vzdrževanje električne kose

Vzdrževanje električne kose je zelo preprosto. Ohišje lahko obrišete z vlažno krpo in tako odstranite prah in majhne koščke trave. Gibljive dele, katere naoljite z oljem v razpršilu, zagotovijo, da vse ostane fleksibilno in da je naprava zaščitena pred rjo. Za akumulatorske kose velja, da je treba baterijo v zimskih mesecih polniti v neenakomernih intervalih. To podaljša življenjsko dobo baterije in prepreči globoko praznjenje.

picture by hauke leweling
AvtorHauke Leweling
Čas branja7 minut

Priporočila za najboljši izdelek za vaše DIY projekte