Nasveti za sejanje trave v samo nekaj korakih

Spomladansko sonce prežene zimsko sivino in žarki oživijo zeleno travo, takrat boste v soseščini slišali prve kosilnice. Preden boste lahko pokosili travo svoje zelenice, jo morate najprej  posejati. Danes je vsaj na manjših območjih postal trend, da lahko zelenico uredite tako, da razvijete travo v zvitkih. Na velikih  površinah pa še vedno to počnemo na običajen način - s setvijo trave. To sicer vključuje nekaj dela, a s pravimi orodji je lahko to prijetna izkušnja.

Celoten projekta lahko traja do nekaj tednov. Setev nove trave vključuje štiri stopnje. Najprej priprava tal, počakajte nekaj tednov, da se zemlja usede, nato posejte travo in jo negujte. Naša navodila vas bodo vodila korak za korakom in vam pomagala pravilno posejati novo travo brez uporabe trave v zvitkih.

Cena popolne zelenice

Najprej je tukaj kratek seznam stroškov. Enostavnega enkratnega stroška ni. Izračunati morate stroške naslednjih postavk:

  • najem prekopalnika,
  • najem stroja za odstranjevanje trave ali rezalnika trave (če je potrebno odstraniti obstoječo plast trave)
  • strošek sita za zemljo,
  • strošek za začetna gnojila,
  • najem ali nakup valjarja za travo,
  • strošek za semena,
  • ter najem ali nakup trosilnika.

Cena kakovostnega semena za travo je okoli 30 evrov za 100 m2, odvisno od proizvajalca in mešanice. Čeprav kakovostne travne mešanice kalijo in rastejo počasneje kot cenejše mešanice, tvorijo zelo gosto travno plast. Poleg tega je poraba kakovostnih semena nižja na kvadratni meter, zaradi česar je višja cena na začetku. Semen trave ne smete shranjevati predolgo časa. Nekatere vrste trave, kot je npr. rdeča bilnica, naslednje leto ne morejo kaliti.

Naslednje naprave Einhell vam lahko pomagajo pri ustvarjanju zelenice:

Kateri letni času je primeren za setev trave?

Kdaj lahko posejete travo, je odvisno predvsem od temperature tal. Večina sort trav potrebuje temperaturo tal vsaj 8 °C, da lahko vzklije in optimalno temperaturo zraka med 14 in 25 °C. Poleg tega nujno potrebujejo zadostno vlažnost tal. Te razmere bodo najverjetneje pozno poleti ali zgodaj jeseni, zato je ta sezona najboljša za setev trave. Septembra je v zemlji še veliko toplote, zaradi vremena pa je večja verjetnost dežja. Bodite pozorni, da trave ne posejete prepozno v jesen, saj bodo nekatere vrste potrebovale tri do štiri tedne, da se pojavijo prvi listi. Mlada stebla so običajno enako odporna proti zmrzali kot starejša. Tako bo vse pripravljeno, ko pride zima.

Drugi razlog, zaradi katerega je jesen primeren letni čas za sajenje, je tudi ta, da če se tla pripravijo spomladi, poleti nekateri pleveli neovirano rastejo, zato jih moramo izpuliti z roko. To pomeni, da se tam ne bodo za stalno naselili. Ta pristop je delovno intenziven, vendar zelo učinkovit in prihrani zemljo.

Če ne želite čakati do jeseni, lahko travo posejete spomladi. Vendar pa bo temperatura zemlje, potrebna za kalitev, dosežena šele aprila. Temperature zemlje so običajno najboljše od sredine aprila do začetka maja, vendar pazite, da ima zemlja dovolj vlage. Visoke temperature v začetku junija lahko zlahka poškodujejo mlado travo in uničijo vaše trdo delo.

Naš nasvet: Za setev je idealen suh dan, ko je zgornja plast zemlje suha in je napovedan dež.

Kakšno travo bi morali uporabiti za najlepšo zelenico?

Lepota zelenice je v očeh opazovalca. Na voljo veliko različnih sort trave. Nekateri imajo raje zelo fino angleško travo, na kateri ne smejo cveteti zelišča ali rože. Tisti z otroki naj poskrbijo, da je trava robustna in da lahko prenese obremenitve otročke igre. Tretji pa si na svoji zelenici želijo videti veliko zelišč in divjih rožic, ki rastejo skupaj s travo. Detelja in marjetice jim bodo morda celo všeč. Vse te sorte in številne druge, so že pripravljene za nakup v različnih mešanicah trave.

Mnogi vrtnarji svojim strankam z veseljem svetujejo glede mešanic trave in rožic, ki jih imajo v ponudbi. Tovrstni strokovni nasveti so lahko zelo koristni. Zato morate najprej razmisliti o lokaciji vaše zelenice in za kakšen name jo boste uporabljali. S tem določite vrsto, ki je najboljša za vas.

Oops, an error occurred! Code: 20240425145723e5108caa

Pred setvijo: zemljo ustrezno pripravite

Pred setvijo je treba zemljo dobro pripraviti. Prvi korak je odstranitev plevela in prekopati celotno površino. Če je na površini že plast trave, ki je ne bomo več uporabljali, je potrebno uporabiti odstranjevalnik trave ali rezalnik trave. Nato je treba površino še prekopati. Najlažje to storite s prekopalnikom ali za najbolj ambiciozne, z lopato.

Zgornja plast zemlje je bogata s humusom in je najbolj hranljiva. Navadno sega do globine 20 cm. Če kopljete pregloboko, boste prekopali zemljo, ki je revna s hranili. Raje prihranite svojo energijo. Če je zgornja plast tanjša od 20 cm, na teren posujte humusom ali z vrhnjo zemljo, da bo imela trava dovolj bogate zemlje za ustrezno ukoreninjenje.

Med prekopavanjem morate odstraniti plevel, ostanke korenin in kamne. Glede na vrsto tal, jo lahko celo izboljšate. Na primer, lahko poskusite z naslednjimi dodatki:

  • Rečni ali kremenov pesek iz (težke) glinene zemlje,
  • humus lubja iz (lahke) peščene zemlje, ali
  • posebna zemlja za travo, za normalna tla.

Na tej točki je tudi dobro preveriti pH vrednost zemlje. S tem ugotovite ali morate dodati apnenec. Če je vrednost pH prenizka pomeni, da so tla prekisla, kar zavira rast rastlin. V peščenih tleh pH ne sme pasti pod vrednost 5,5, v ilovnatih pa ne nižji od 6,5. Za zmerna tla je mejna vrednost 6,0.

Po prekopavanju, rahljanju in dodatkih mora zemlja počivati vsaj dva tedna, najbolje še več, preden lahko teren zasejete. Na ta način omogočite, da se zrahljana zemlja usede. Po tem času boste morali morda površino izravnati z grabljami in zdrobiti grudice, ki so večje od enega centimetra. Morda bo treba odstraniti plevel, ki je v tem času zrastel in s površine odstraniti kamenje.

Tik pred setvijo morate zemljo ponovno poravnati z valjarjem, da uredite morebitne nove izbokline. Valjar za trato lahko kupite ali najamete v skoraj vseh specializiranih trgovinah. Če površine ne poravnate z valjarjem, bo nova zelenica neravna. Poleg tega se semena plevela, ki letijo naokoli, prijela na groba tla.

Setev: V idealnem primeru bi morali za to uporabiti trosilnik.

Ko površin poravnate z valjarjem, lahko dejansko začnete s setvijo. Semena z roko ali s trosilnikom čim bolj enakomerno razporedite. Priporočamo uporabo trosilnika, saj semena bolj enakomerno razporedi. Vsekakor se trosilnik splača kupiti, saj ga lahko kasneje uporabite za raztros gnojila. Na kvadratni meter bi morali posejati približno 20–25 gramov semen trave. Pred začetkom preberite navodila proizvajalca na embalaži, saj se lahko količina razlikuje glede na vrsto trave. Okoli robov območij morate povečati količino semena, da dobite trden rob zelenice.

Nato z grabljami semena previdno zgrabite, dokler niso prekrita s tanko plastjo zemlje. Na ta način preprečite vetru odnašanje semen in ptice ga ne bodo pojedle.

Da se zemlja po setvi ne bi preveč usedla in bi tako nastale neravnine, jo ponovno poravnajte. Da zmanjšate površino na katero se lahko zaseje plevel, in zagotovili, da so semena trave trdno zasajena v zemljo, je najbolje ponovno uporabiti valjar po celotni površini.

Pomembne zadeve, ki jih je treba upoštevati po setvi: nega zelenice

Na novo zasajena trava potrebuje veliko vode, da lahko vzklije in raste. V tej fazi je še posebej pomembno, da je zemlja stalno vlažna, zato jo boste morali redno zalivati. V idealnem primeru lahko uporabite škropilnico in zagotovite, da tla prejmejo približno 10 litrov vode na kvadratni meter na dan. Seveda v deževnih dneh terena ne bo treba zalivati. Te velike količine vode so potrebne tudi za travo v zvitkih.

Naš nasvet: na našem blogu boste našli tudi vodnik, kako si lahko naredite rezervoar in črpalko za deževnico. V 10 dneh bi morali videti liste trave. Mlade sadike trave so izjemno nežne, zato je pomembno, da v tem času ne hodite po travi. Da bodo vzklila vsa semena, lahko traja tudi do tri tedne. Ko je območje popolnoma zeleno, ga lahko prenehate zalivati. To prisili rastline, da tvorijo globok koreninski sistem, saj morajo črpati vlago iz globljih delov zemlje. Trava z globokimi koreninami potrebuje tudi manj dodatnega zalivanja, tudi na vrhuncu poletja.

Nasveti za prvo košnjo

Ko trava doseže višino od 8 do 10 cm je čas, da dohitite sosede in zaženete kosilnico. Bodite pozorni na vlažnost mlade travne odeje. Pred prvo košnjo naj bo trava bolj stabilna in močnejša, saj se s tem izognete puljenju mlade trave med košnjo. Če opazite, da se to zgodi, prenehajte s košnjo in počakajte še nekaj dni.

Ob prvi košnji travo pokosite do višine 5 cm. Na ta način iz tal izhlapi manj vlage, list pa lahko absorbira dovolj svetlobe, da ustvari močan koreninski sistem. Naslednjič lahko greste malo nižje: okrasna trava ne sme biti višja od 4 do 6 cm, nato pa jih kosite na višino od 2 do 3 cm. Višina močne, rekreacijske in športne zelenice je lahko od 3 do 4 cm. V senčnih območjih višina košnje ne sme biti nižja od 5 cm.

Pazite, da pri prvem gnojenju zelenice ne pretiravate!

Mlada semena trave namestite na vrhnjo zemljo, ki je bogata s hranili. Kasneje je zelenico priporočljivo občasno pognojiti. Vendar je treba to storiti previdno, zlasti na zelo mladi zelenici. Če uporabite preveč gnojila, lahko mlado travo uničite. Zato je pomembno, da ne gnojite prezgodaj ali preveč. Če pokošena trava ne ostane kot material za gnojilo, morate svojo zelenico redno gnojiti s posebnim gnojilom. To je najbolje narediti s trosilnikom, tako v navpični kot vodoravni smeri. Ne gnojite sveže pokošene trave!

Da bo zelenica lepa in zelena, ne potrebuje le hranil, ampak tudi dovolj vode in kisika. Redno odstranjujte slamnato plast mahu in odmrlih delov rastlin, najbolje enkrat letno konec marca.

Povzetek: Postanite ustvarjalni mojster!

Kot lahko vidite, ustvarjanje zelenice zahteva nekaj truda. Z našo profesionalno vrtnarsko opremo in malo spretnosti lahko zlahka obvladate ta izziv in sami postanete ustvarjalni mojster. Če sledite našim navodilom in ne pozabite redno gnojiti, kositi in prezračevati svojo zelenico, boste na njej lahko uživali vse leto.